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RE: CERTIFICATES OF INSURANCE 
 

FROM:  
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OKLAHOMA INSURANCE DEPARTMENT 
 
March 13, 2008 (Revised October 12, 2010) 
 

 
  The Department is aware that some insurance producers or insurers have been asked to 
sign and issue preprinted certificate of insurance forms which include language that attempts to 
affirmatively or negatively amend, extend or alter the coverage of the underlying policy.  
Certificates of insurance are typically used to serve as proof of liability insurance and to 
summarize the terms of the policy in lieu of providing a full copy of the policy.  The purpose of 
this Bulletin is to clarify the use of certificates of insurance by producers or insurers in Oklahoma. 
  
     Certificates of insurance must clearly and accurately state the insurance coverage 
provided.  Any certificate of insurance issued by an insurer or producer that obscures or 
misrepresents the insurance coverage provided under the insurance policy is a violation of the 
Oklahoma Insurance Code and may subject the issuer to administrative penalties and/or license 
suspension or revocation. 
  
       Okla. Stat. tit. 36, § 3602 defines “policy” to mean “a contract of or agreement for 
effecting insurance, or the certificate thereof (emphasis added).”  Okla. Stat. tit. 36, § 3610 
requires insurers to file policies intended for use in Oklahoma with the Department for review and 
approval before the policy is used in Oklahoma.  Section 3610 does not exempt a certificate of 
coverage from filing on the basis that it is not a part of the policy; while § 3610 exempts from 
filing those applications that the insurer does not require to be in writing or made a part of the 
policy, that exclusion is limited to applications meeting the requirements of the subordinate 
clause immediately following the words “or application form.” 
 
Licensed advisory organizations or individual insurance companies file generic certificate of 
insurance forms that may be completed with the appropriate policyholder information.  Insurance 
companies may choose to use the approved form of an advisory organization or may choose to 
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file a generic form of their own. Insurance producers must use the approved form designated by 
the insurance company listed on the specific certificate of insurance form.  
 

When an insurer or insurance producer acting as the insurer’s agent executes a certificate 
of insurance or other evidence of coverage which goes beyond a mere synopsis of the policy, the 
insurer or producer may be exceeding the policy language filed with and approved by the 
Department.  If an insurer or its producer includes any statement in the certificate of insurance, 
the purpose of which is to amend or extend coverage under the underlying policy, including 
references to construction contracts, service contracts or insurance requirements, the insurer or 
producer is, in effect, changing the policy terms.  By issuing such a certificate, the insurer or 
producer is in violation of the Oklahoma Insurance Code. 
  
        To ensure that consumers as well as third parties requesting a certificate of insurance are 
aware that the certificate does not expand or restrict coverage, an insurer or producer should 
include on the certificate a statement such as, “This certificate or memorandum of insurance 
neither affirmatively nor negatively amends, extends, or alters the coverage afforded by policy 
number _____ issued by ______ on ______.”  
  
    Okla. Stat. tit. 36, § 1435.13(A)(5), authorizes the Insurance Commissioner to place on 
probation, censure, suspend or revoke a producer’s license if the producer intentionally 
misrepresents the terms of an actual or proposed insurance contract.  A producer who signs a 
certificate of insurance or issues an opinion that the producer knows alters or amends the 
coverages of the underlying policy, may be in violation of this section and thereby be subject to 
appropriate penalties under the Code. 
 

It should also be noted that reliance upon a certificate of insurance in support of a claim 
against the underlying policy can raise an issue of criminal fraud.  See Okla. Stat. tit. 21, §1662.  
Thus, insureds should be wary of certificates of insurance not issued directly by the insurer or the 
insurer’s agent or those not issued on a form approved by the Oklahoma Insurance Department.  

 
If an insured wants special insurance provisions, the insured’s insurance agent should 

request that the insurer write an insurance policy which contains those special provisions.  
Whether this is done through a policy endorsement or through an individual risk policy will 
depend on the situation.  If and only if the policy contains such special provisions may the 
insurance agent properly insert an accurate statement of the special policy provisions in the 
special provisions block of the certificate of insurance. 
  
 
Questions regarding this bulletin should be directed to Kathie Stepp at 
Kathie.Stepp@oid.ok.gov of the Rate and Form Compliance Division or Susan Dobbins 
at Susan.Dobbins@oid.ok.gov of the Legal Division of the Oklahoma Insurance 
Department.  
 
The Oklahoma Insurance Department encourages readers of this bulletin to periodically 
check the Department’s web site http://www.oid.state.ok.us/index.asp for news and 
updates to Bulletins and other relevant material.   
 



CERTIFICATES OF INSURANCE 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

 
Q.1. Does P&C Bulletin 2008-01 apply to all lines of P&C insurance? 
A.1. Yes. 
 
Q.2. Is the language "This certificate or memorandum of insurance neither 
affirmatively nor negatively amends, extends, or alters the coverage afforded by 
policy number____issued by____ on____" mandatory in all certificates? 
A.2. No, the language is only a recommendation. Other language to the same 
effect may be approved.  However, it is strongly urged that some kind of language 
indicating the role of the certificate be included in the form. 
 
Q.3. I own and operate a mono-line workers compensation agency. On occasion, 
an insured will request that a particular "job number", etc. be inserted on the 
Certificate of Insurance under "Description of Operations (etc.)............" Is this 
permitted? 
A.3. Yes, placing the particular “job number” in the place provided in a certificate 
would be acceptable pursuant to PC Bulletin 2008-01.  The job number simply 
identifies the operation for which the certificate is offered. 
 
Q.4. What do I do if a client’s customer, for example a general contractor or an oil 
company, insists that I complete their form? 
A.4. Although the customer may see this as a simple matter, it is not, as the 
customer may actually be asking for terms that are not included in the policy.  We 
suggest that you give the customer a copy of the bulletin, to help educate them that 
a certificate is part of an insurance policy, that the certificate must be filed before 
use, and that neither an insurer or producer are free to vary the terms of the filed 
policy form without re-filing that form.   
 
Q.5 What if the customer won’t work with the client unless their form is 
completed? 
A.5. Try to find out what really is the customer’s concern.  If the customer 
requires a specific notice that is not included in the policy form, find out if the insurer 
offers an endorsement on that issue.  If the customer is insisting that that the 
insured have coverage that the insured does not, the insured may be able to work 
with the insurer to purchase the required coverage.   
 
Q.6.   What if my customer’s client insists that they must receive notice if the 
client’s insurance is cancelled?  How can I handle that, when the insurer’s certificate 
only provides that the insurer will endeavor to give notice to the client? 
  
A.6.   A solution is to ask if the insurer is willing to add an endorsement to the 
policy in which the insurer agrees to provide a 30 day notice of cancellation to an 
entity other than the named insured.  This optional endorsement would not revise 
the standard Oklahoma cancellation provision contained in most policies.  Instead, 
such an endorsement would expand the policy to provide a 30 day notice of 
cancellation to an entity other than the named insured.  The endorsement would 
name the client as the additional entity to receive notice of cancellation.  Note that if 
the insurer does not already have such an endorsement on file with OID, the insurer 
would have to file the endorsement for approval. 
 



Q.7. I am an agent and would like to use a previous version of an approved advisory 
organization’s certificate of insurance. Is that permissible?  
 
A.7. If the advisory organization submitted the new certificate of insurance form to 
the Oklahoma Insurance Department stating it replaces the previous version, you 
may not use a previous version unless the specific insurance company reflected on 
the certificate has made a filing to non-adopt the new version of the form.  
 
Q.8. I am an agent and prefer to use an approved advisory organization’s certificate 
of insurance instead of the insurance company’s approved independent form. Is that 
permissible? 
 
A.8. No.  
 


