
 
 

Please be advised: 

New York law forbids certain certificates of 
insurance requests 
(Chapter 552 of the Laws of 2014) 
Prepared by Professional Insurance Agents of New York State Inc. 
 
On Jan. 29, 2015, New York Gov. Andrew Cuomo 
signed legislation into law (Chapter 552 of the 
Laws of 2014), which prohibits any person from 
“willfully requiring” a certificate of insurance that 
contains false or misleading information. The new 
law also authorizes the state’s Department of 
Financial Services to impose penalties for 
violations. 
 
Effective July 28, 2015, this new section of 
Insurance Law makes it illegal to require a 
certificate of insurance that includes language of 
any kind, including warranties of coverage, that is 
not expressly found in the underlying policy.  
 
Q. What certificates are covered under the  
new law? 
A. According to the law, a certificate is any 
document or instrument, no matter how titled 
or described, prepared or issued by an insurer or 
insurance producer as evidence of property/ 
casualty insurance coverage.  
 
Q. Are “addendums” considered certificates 
under the new law?  
A. Yes, under the new Section 501(a). This means 
that any certificate “addendum” must be an 
approved form [Section 502(a)] and it must not 
misstate the terms of the policy [Section 502(b)]. 
 

Q. Does this new law govern E&S certificates? 
A. Yes, Article 5 (the new law) applies to an 
“insurer” as defined in Insurance Law Section 1101, 
which includes unauthorized excess-line insurers. 
 
Q. Can state agencies continue to use their 
forms?  
A. Yes, but only if they are specifically approved by 
the superintendent [Section 502(a)]. 
 
Q. What does the new certificates law prohibit? 
A. New Insurance Law Section 502 sets forth 
prohibited COI practices including, among others: 

 requiring the issuance of an unapproved 
certificate of insurance form; 

 requiring that a COI contain additional 
terms, conditions or language, including 
warranties or guarantees, of any kind that is 
not found in the insurance policy; 

 requiring a certificate that amends, extends 
or alters the coverage provided by the 
insurance policy to which the certificate of 
insurance makes reference; and 

 requiring a certificate that confers to any 
person any rights beyond those expressly 
provided by the policy of insurance 
referenced therein. 
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Q. Who does the law apply to? 
A. This law applies to: 

 individuals, businesses, associations and 
other entities; 

 public entities (the State of New York, 
counties, cities, towns, villages, school 
districts, public libraries, public 
corporations and similar entities); and 

 New York state, local, interstate and 
international public authorities and their 
employees, officers and elected officials. 

 
Q. What are acceptable certificate forms? 
A. Certificate holders can only require a certificate 
that is: 

1. a form issued by the insurer providing the 
coverage; 

2. a standard certificate form issued by an 
insurance industry-standard-setting 
organization (such as ISO or ACORD) and 
approved by the NYDFS; or 

3. a form approved by the NYDFS. A list of 
approved forms is available online at 
http://www.dfs.ny.gov/insurance/insurers/c
ert_ins_approved.htm. 

 
 
Q. What prohibitions apply? 
A. Certificate holders may not require a certificate 
as a condition to: 

 award contracts,  
 permit work to start, or  
 pay for work completed; 
unless the certificate is: 

1. a form promulgated by the insurer 
issuing the policy referenced in the 
certificate of insurance, or 

2. a standard certificate of insurance form 
issued by an industry standard-setting 
organization and approved for use by 
the superintendent, or 

3. any other form approved for use by the 
superintendent. 

 
 

 
 
Q. Are “attestation” forms allowed?  
A. No, for two reasons: 

 They are not a standard form, a carrier form 
or a form approved by the superintendent  
[Section 502(a)]; and 

 Section 502(b) specifically states that 
“warranties or guarantees” that the insurance 
policy provides coverage (if it does not) are 
prohibited. 

 
Q. Are “certification by broker” forms allowed? 
A. No, unless they are filed and approved by the 
superintendent, as these are not standard carrier 
forms. Some brokers are presented with 
“certification by broker” forms that represent that 
the producer signing the form has submitted a 
certificate that is "accurate in all material respects" 
and that it's issued by a company that is “A rated.” 
In some instances, the NYDFS has approved this 
type of form. See: http://www.dfs.ny.gov/insurance/ 
insurers/cert_ins_approved.htm. 
 
Q. What penalties will someone face for 
requiring a prohibited certificate? 
A. The NYDFS may assess fines up to $1,000 for 
the first offense and $2,000 for each subsequent 
offense for all persons who willfully require 
improper certificate language. 
 
Q. How does one obtain the superintendent’s 
approval to use liability certificate of insurance 
forms?  
A. All requests for liability insurance certificates of 
insurance form approvals should be emailed to 
inscert@dfs.ny.gov. More information is available 
at http://www.dfs.ny.gov/insurance/cert_ 
insurance.html.  
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